• کابینۀ شخصی

آیا بحران مالیدر راه است؟ Market Watch

تجزیه و تحلیل بازارهای مالی و کالایی

عناوین مهم امروز:
چرا بازار افزایش نرخ بهره را باور ندارد؟
ادامه افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو
آیا به بحران مالی نزدیک می شویم
پول زیاد در اقتصاد
سناریوی فرود نرم اقتصاد

از مارس سال 2022، فدرال رزرو هر ماه نرخ بهره اصلی خودشو افزایش میده. علاوه بر این، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو هنوز در مورد توقف این افزایش ها صحبت نکرده. اما سرمایه گذاران همچنان بر این باورند که تنظیم کننده آمریایی، سیاست های پولی سخت گیرانه را قبل از رسیدن تورم به ۲ درصد متتوقف خواهد کرد. از این گذشته، هر بار که یکی از نمایندگان فدرال رزرو از مکث دادن به افزایش نرخ بهره در آینده صحبت میکنه، بازارها خیلی خوشبینانه به اون واکنش نشون میدن.
اما روز سهشنبه، جروم پاول، مقابل قانونگذاران کنگره آمریکا تکرار کرد که، احتمالاً نرخ بهره بیشتر از انتظارات قبلی افزایش پیدا خواهد کرد، چراکه بانک مرکزی برای کاهش تورمی که بالاتر از هدف ۲ درصدی خودشه، تلاش میکنه. با این حال، ما شاهد وحشت و فروش گسترده توی بازار سهام یا تقویت قابل توجه دلار آمریکا توی بازارها نیستیم. البته منطقیه که این سؤال را بپرسیم که، "چرا بازار چنین واکنش عجیبی نشون می دهد." در ادامه سعی میکنیم جواب این سوال رو بدیم.
اگه به سال 2008 برگردیم - یعنی زمانی که یک بحران مالی جهانی که ناشی از افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو بود اتفاق افتاد، و در نهایت منجر به ناتوانی مردم در پرداخت وام و بویژه بازپرداخت وام مسکن شد. تفاوت اصلی با شرایط فعلی اینه که بین سالهای 2004 تا 2006، نرخ بهره با 4.25 درصد افزایش به 5.25 درصد رسید. اما در حال حاضر و طی 11 ماه گذشته، نرخ بهره 4.5 درصد افزایش پیدا کرده و می دونیم که این روند هنوز کامل نشده. بنابراین احتمالا بحران نزدیکه، اما چرا دیده نمیشه و هنوز باورش نمیکنند؟ جواب اینه که نیروی محرکه اصلی بازار، یعنی سرمایهگذاران نهادی یا همون حرفه ایها، در حال بررسی شرایط هستند و هنوز عکسالعمل خاصی نشون ندادند.
بله، به احتمال زیاد سرمایه گذاران حرفه ای و رئیس فعلی فدرال رزرو میدونند که چه اتفاقی داره میافته. نکته اینجاست که پول زیادی توی اقتصاد وجود داره. در طول همه گیری کرونا، پول زیادی به اقتصاد جهانی سرازیر شد که منجر به بالا رفتن مداوم تورم شد. افزایش نرخ بهره موثرترین راه برای استخراج نقدینگی مازاد از اقتصاده. و البته همین روش، در مبارزه با تورم روش مؤثریه. به همین دلیله که سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در سهام ادامه میدن و به تدریج از شر دلار آمریکا که بیش از حد خریداری شده، خلاص میشن.
در عین حال، سوال اصلی اینه که، آیا فرود نرم اتفاق خواهد افتاد؟ یعنی آیا اقتصاد جهان میتونه از یک بحران مالی جهانی دیگه، جلوگیری کنه. از این گذشته، همه میدونن که پول به طور مساوی توزیع نمیشه، و این به این معنی که همه نمیتونند با افزایش نرخ بهره و تورم بالا کنار بیان. با توجه به اینکه بازده اوراق قرضه 2 ساله آمریکا و آلمان خیلی بالاتر از اوراق قرضه 10 ساله است، میدونیم که سرمایهگذاران حرفهای ریسکهای خیلی بیشتری را توی دو سال آینده میبینن. میخوام اضافه کنم که امروز رئیس فدرال رزرو در کنگره سخنرانی خواهد کرد، و این احتمال افزایش بیشتر فعالیت تجاری رو بالا میبره.