سازمان تجارت جهانی یکی از مهمترین سازمان ها برای تنظیم تجارت جهانی است، شاید مهمترین سازمان. نیاز به دانستن اصول و وظایف فعالیتهای آن برای هر کسی که اصولاً به تجارت علاقه مند است ضروری می باشد.
سازمان تجارت جهانی (WTO) - بزرگترین سازمان بین المللی است که در توسعه تجارت بین المللی و حل اختلافات بین کشورهای شرکت کننده در این سازمان فعالیت می کند. سازمان تجارت جهانی بر اساس توافق نامه های تجارت بین المللی در سال 1947 ثبت شد و در سال 1995 ایجاد شد. هم اکنونWTO بیش از 150 کشور را شامل می شود که حدود %97 از تجارت جهانی را تشکیل می دهند.
اهداف و فعالیتهای WTO
وظایف اصلی WTO عبارتند از:
كنترل اجرای موافقت نامه های تجاری كه قبلاً توسط كشورهای عضو سازمان تجارت جهانی به تصویب رسیده بودند. اجرای توافق نامه ها نیز باید با در نظر گرفتن کلیه موافقت نامه ها و استانداردها صورت گیرد.
مشاهده و مساعدت در حل کلیه اختلافات بوجود آمده بین کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی. WTO موظف است عینیت کامل را در مورد طرفین اختلاف حفظ کند.
کمک در کلیه مذاکرات تجاری بین کشورهای عضو WTO و هرگونه توافق نامه تجاری مرتبط با WTO
ایجاد شفاف ترین شرایط برای توافقات تجاری در تمام مراحل. حفظ ثبات در تجارت و مذاکره در مورد توافق نامه های تجاری.
کمک به کشورهای توسعه نیافته در هنگام ورود به بازار بین المللی برای تجارت. این شامل تأمین مزایای لازم برای آنها نیز می شود.
ایجاد روابط و کار مشترک با سایر سازمان های بزرگ تجارت بین المللی. این شامل همکاری با سازمان ملل نیز می باشد.
همانند هر سازمان بزرگ دیگری که سعی در حفظ اعتبار خود دارد، WTO بر اساس تعدادی از اصول سختگیرانه بنا شده است. انطباق با آنها مهمترین عنصر کار WTO و هر یک از اعضای آن است.
اصول اصلی WTO:
برابری کاملاً ضروری همه اعضای سازمان. صرف نظر از نفوذ سیاسی کشور ها، در WTO کلیه اعضا کاملاً از حقوق برابر برخوردارند. اگر عضوی از سازمان امتیازاتی دریافت کند، بطور خودکار برای سایر اعضایای WTO این امتیاز اعمال می شود.
همچنین، اگر در جریان معاملات، طرفین امتیازات ویژه ای دریافت کنند، مطمئناً در مورد تمام شرکت کنندگان در این معاملات اعمال می شود. کشورهای توسعه نیافته در اینجا یک استثنا خاص هستند، که به آنها یک دوره زمانی مشخص و یک سری امتیازات داده می شود تا بتوانند هنجارهای لازم در سازمان را بدست آورند.
در صورت بروز اختلافات، سازمان تجارت جهانی موظف است موضع بی طرفی اتخاذ کرده و آنها را با استفاده از مذاکرات حل و فصل کند. هرگونه اقدام خشونت آمیز به شدت ممنوع است.
هر جنبه از فعالیت WTO براساس استانداردها و قوانین خاص است. همه آنها باید شفاف و قابل مطالعه برای همه اعضای سازمان باشند. همچنین، کلیه اطلاعات مربوط به فعالیت های WTO باید در منابع اطلاعاتی آزاد منتشر شود.
در رابطه با هر مناقصه هیچ محدودیتی مجاز نیست - این یکی از پایه های WTO است. اعضای سازمان خود نیز باید تا حد امکان باز باشند و حقوق و محدودیت های گمرکی را محدود کنند. اطلاعات مربوط به معرفی محدودیت های برنامه ریزی شده باید از قبل به اطلاع عموم رسانده شود.
تبعیض درمورد هر یک از اعضای سازمان در معاملات کاملاً ممنوع است. تمام کشورهای عضو این سازمان نباید بین محصولات خارجی و داخلی ترجیحی قائل باشند.
در تجارت بین الملل، سیستم تعرفه باید حاکم باشد.
برای حفظ رقابت سالم بین اعضایWTO ، راحت ترین و سالم ترین شرایط دائماً ایجاد می شود. در عین حال، به عنوان یک قاعده، خرید و فروش بدون کمیسیون ممنوع است.
کلیه قراردادها و توافق نامه های سازمان، به هر ترتیب باید از حفاظت از محیط زیست پشتیبانی کنند.
سازوکار اصلی برای حل تعارضات و حفظ مذاکرات تجاری، یک مجمع ویژه است که شامل همه اعضای سازمان می باشد.
ساختار WTO
در هسته اصلی خود، WTO دارای سه قسمت است:
کنفرانس وزرا
شورای عمومی
دبیرخانه
کنفرانس وزرا
این نهاد حاکم بر WTO است. هر 2 سال جمع می شود. در این کنفرانس تصمیماتی در بالاترین سطح گرفته می شود که مستقیماً با وقایع کلیدی جهان ارتباط دارد.
شورای عمومی
ارگانی که با حل و فصل اختلافات در حال ظهور و تمام جنبه های سیاست تجارت سرو کار دارد. بر جهت توسعه تجارت، مسائل مالی و اداری نظارت می کند.
شورای عمومی دارای سه بخش است:
هیئت تجارت کالا. در کنترل و نظارت بر انطباق با قوانین تجاری و اصول سازمان فعالیت می کند.
شورای تجارت خدمات. به اجرای توافق نامه هایGATS ، کار با خدمات مالی و خدمات حرفه ای مشغول است.
شورای تجاری حقوق مالکیت معنوی. برای جلوگیری از بروز اختلافات مربوط به فروش جهانی کالا و ظهور تقلبی در این بازار کار می کند.
دبیرخانه
درگیر پشتیبانی فنی از تمام بخشهایWTO ، نظارت بر تجارت بین المللی، تجزیه و تحلیل آن، کار با رسانه ها و سازماندهی رویدادها است. وی همچنین با کشورهایی که می خواهند به WTO بپیوندند مشورت می کند.
امتیازات WTO
بسیاری از کشورها به یک دلیل می خواهند به WTO بپیوندند. عضویت در این سازمان مزایایی را به همراه دارد که قابل ذکر است.
WTO در حل اختلافات تجاری و منازعات با استفاده از روشهای منحصر به فرد صلح ایجاد می کند.
سازمان تجارت جهانی صلح جهانی را بین کشورهای مختلف حفظ کرده و تهدیدات احتمالی درگیری های نظامی را کاهش می دهد.
چارچوب نظارتی دقیق WTO به توسعه روابط تجاری در سراسر جهان کمک می کند.
شرایط تجاری باز و شفاف باعث بهبود سطح زندگی جمعیت کشورهای عضو سازمان می شود.
به لطف توسعه تجارت، اعضای سازمان طیف وسیعی از کالاها و خدمات با کیفیت بالا را دریافت می کنند.
تجارت توسعه یافته، هم رشد درآمد و هم رشد اقتصادی را تحریک می کند، غالباً: ایجاد شغل بیشتر.